Onderzoek privacy en tegengaan discriminatie bij samenwerking overheidsorganisaties voor handhaving sociale zekerheid

Onderzoek privacy en tegengaan discriminatie bij samenwerking overheidsorganisaties voor handhaving sociale zekerheid

In de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) werken overheidsorganisaties zoals gemeenten, het UWV en de Nederlandse Arbeidsinspectie samen en wisselen ze informatie uit. Dit doen ze om te controleren of mensen en bedrijven zich houden aan de regels in de sociale zekerheid (bijvoorbeeld voor uitkeringen) en de arbeidswetten (bijvoorbeeld de regels voor veilig werk). Hiervoor werken ze samen in projecten. Een project kan bijvoorbeeld gaan over een wijk of gebied. Of over een probleem, zoals mensen die als zelfstandige (zzp’er) werken, terwijl ze eigenlijk in dienst moeten zijn: ‘schijnzelfstandigheid’.  Of een soort bedrijf, zoals de tuinbouw.

De LSI vindt het ook steeds belangrijker om mensen te helpen die recht hebben op uitkeringen of andere potjes van de overheid, maar die nog niet krijgen. Of andere hulp aan te bieden als dat nodig is.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is verantwoordelijk voor de LSI.

Het onderzoek

De Tweede Kamer heeft zorgen over privacy en het risico op discriminatie bij de LSI. Bijvoorbeeld de zorg dat de overheid te veel informatie over mensen verzamelt. Of dat mensen zonder goede reden strenger gecontroleerd worden omdat ze in een bepaalde wijk wonen.

Voor het ministerie van SZW doen wij daarom onderzoek naar bescherming van privacy en het tegengaan van discriminatie bij de LSI. We kijken naar:

  • Hoe moet het? Welke eisen gelden er voor LSI-projecten om de privacy te beschermen en discriminatie tegen te gaan? Het gaat dan om juridische eisen en dingen die in het proces geregeld moeten zijn.
  • Hoe gaat het? Wat hebben de LSI-organisaties geregeld en wat doen ze om bij LSI-projecten de privacy te beschermen en discriminatie tegen te gaan? Welke afspraken, maatregelen en procedures zijn er? En houden de organisaties zich daar ook aan?
  • (Hoe) kan het beter? Voldoet de manier waarop de LSI-organisaties de privacy beschermen en discriminatie tegengaan, aan de eisen? Wat kan er beter, en hoe?

Dit doen we door:

  • documentenonderzoek: we kijken naar wetten en regels, rechtspraak, onderzoeken en andere informatie over privacy, het tegengaan van discriminatie en de LSI;
  • interviews met LSI-organisaties en mensen/organisaties met kennis en ervaring over privacy, het tegengaan van discriminatie en mensenrechten;
  • casestudy’s: we kijken bij vier LSI-projecten hoe het gaat/is gegaan;
  • groepsdiscussies: aan het eind van het onderzoek bespreken we in twee groepen (één over privacy en één over het tegengaan van discriminatie) wat we hebben gevonden, wat dat betekent en welke ideeën er zijn voor verbetering.

Het onderzoeksteam bestaat uit Heinrich Winter, Tinka Floor en Stan Roggeveen van onderzoeksbureau Pro Facto, Thijs Drouen van adviesbureau Hooghiemstra & Partners en Femke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen.

Meedenken/meepraten?

Wij zijn op zoek naar mensen die vanuit hun ervaring mee willen denken met het onderzoek. Bijvoorbeeld in een (groeps)interview. Bijna iedereen kan te maken krijgen met de LSI: bijvoorbeeld als je een uitkering hebt, in armoede leeft, of een bedrijf hebt dat met arbeidsmigranten werkt. Daarom willen we graag zoveel mogelijk verschillende mensen spreken. Om te horen wat mensen zelf belangrijk vinden als het gaat om privacy en het tegengaan van discriminatie. En om te zorgen dat we geen dingen missen die je alleen kan weten als je het zelf hebt meegemaakt.

Bent u of kent u iemand die ons hierbij kan helpen? Bel, app of mail onderzoeker Tinka Floor: 050-305 1183, 06-25273888 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

Foto: Fons Heijnsbroek via Unsplash

Zoeken