WODC: evaluatie experiment uitbesteding van forensisch onderzoek aan particuliere instituten

WODC: evaluatie experiment uitbesteding van forensisch onderzoek aan particuliere instituten

Lange tijd was het NFI de enige aanbieder in Nederland van forensische expertise. In de 21e eeuw zagen andere particuliere forensische instituten het licht. De grootste hiervan zijn The Maastricht Forensic Institute (TMFI), Verilabs, FOX-IT, de Forensische Polikliniek Kindermishandeling en Independent Forensic Services (IFS). Voor een deel leveren deze instituten dezelfde producten en diensten als het NFI, ook ten behoeve van politie en justitie.

Als politie of justitie een forensisch onderzoek door het NFI laten verrichten, wordt dit gefinancierd vanuit het budget dat vanuit de justitiebegroting beschikbaar wordt gesteld. In 2011 bedroeg dat € 71,6 miljoen, waarvan 70% (€ 50 miljoen) bestemd was voor forensisch zaakonderzoek. Voor forensische onderzoeken die worden verricht door particuliere instituten moet door politie en justitie per geval financiering gezocht worden.

Met als doel inzicht te verkrijgen in het effect van de inschakeling van particuliere instituten op de strafrechtketen en op de kwaliteit, veiligheid van informatie en continuïteit van beschikbaarheid heeft de minister van Veiligheid en Justitie in 2010 voor een tweejarige pilot een budget van € 3,5 miljoen beschikbaar gesteld waarmee politie en justitie onder bepaalde voorwaarden particulier forensisch onderzoek konden financieren. De pilot is geëvalueerd door Pro Facto.

In het kader van de pilot zijn 268 forensische onderzoeken verricht door particuliere instituten, waarvan meer dan tweederde DNA-onderzoek. Dankzij de pilot hebben veel rechercheurs en officieren van justitie voor het eerst te maken gehad met een ander forensisch instituut dan het NFI.

Vóór de pilot hadden veel betrokkenen een gevoelsmatige voorkeur voor het NFI als het gaat om de uitvoering van forensisch onderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat deze voorkeur bij een belangrijk deel van degenen die in de pilot een beroep hebben gedaan op particuliere instituten, niet (meer) aanwezig is. Bekend maakte bemind.

Positieve ervaringen als het gaat om kwaliteitsaspecten als snelheid, leesbaarheid van rapportages en een grote klantgerichtheid, gevoegd bij de (technische) kwaliteit van de onderzoeken, maakten dat veel rechercheurs en officieren van justitie in de pilot graag zaken deden met particuliere instituten. Alleen op het gebied van de veiligheid van het onderzoeksmateriaal is het vertrouwen in het NFI groter dan in de particuliere instituten.

Klik HIER om het rapport te downloaden.

Zoeken