Reorganisatieplan Muziekonderwijs door Pro Facto

Heinrich Winter van Pro Facto heeft een reorganisatieplan opgesteld voor het muziekonderwijs in het Westerkwartier. Dit leidt onder meer tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling. Hieronder het artikel van het Dagblad van Noorden (d.d. 20 februari 2007) over het advies:

Muziekonderwijs Westerkwartier op de schop

Een reorganisatie van het muziekonderwijs maakt het mogelijk dat per 1 augustus meer cursisten muziekles kunnen volgen in het Westerkwartier. De vier gemeenten hoeven hiervoor niet extra in de buidel te tasten. Dit reorganisatieplan is opgesteld door het Groninger adviesbureau Pro Facto in opdracht van het bestuur van de muziekschool.

Vijfentwintig docenten aan de bestaande muziekschool geven nu wekelijks 196 uren les aan cursisten. Het reorganisatiemodel van Pro Facto voorziet erin dat een dertigtal docenten na de zomer wekelijks 270 uren muziekles geeft. Ook de docenten die vorig jaar door geldgebrek moesten worden ontslagen, kunnen in dit model weer aan de slag.

De bestaande muziekschool is een gemeenschappelijke regeling van Leek, Zuidhorn, Marum en Grootegast. Wegens bezuinigingsdrift van de aangesloten gemeenten moesten er docenten worden ontslagen. Omdat zij een ambtenarenstatus hebben, geeft dat een onevenredige druk aan wachtgeldverplichtingen op de organisatie.

In een stuk stelt Pro Facto voor de gemeenschappelijke regeling op te heffen. In plaats daarvan moet een coöperatieve vereniging van muziekdocenten de muzieklessen overnemen. In dit model kan met veel minder overheadkosten (jaarlijks 157.000 euro) worden volstaan.

De opheffing van de gemeenschappelijke regeling kost eenmalig 600.000 euro. Met dit geld moet het sociaal plan worden gefinancierd, waarmee de ambtenarenrechten van de docenten worden afgekocht. Omdat zij in de toekomst goedkoper uit zijn met het muziekonderwijs kost de reorganisatie de gemeenten geen extra geld.

De vier gemeenten steken nu jaarlijks gezamenlijk 700.000 euro in muziekonderwijs. In de toekomst gaat de subsidie rechtstreeks naar de cursisten die de coöperatieve vereniging betalen voor de lesuren muziek. Pro Facto rekent voor dat met een totale subsidie van 529.000 euro per jaar veel meer cursisten wekelijks muziekles kunnen ontvangen. Twee jaar geleden moest noodgedwongen een leerlingenstop worden ingevoerd die per 1 augustus kan worden opgeheven.

 

Zoeken